Огромен скок на кредитите в България.Кредитите за домакинствата у нас достигнаха рекордните

...
Огромен скок на кредитите в България.Кредитите за домакинствата у нас достигнаха рекордните
Коментари Харесай

Кредитите за домакинствата у нас достигнаха рекордните 29,3 млрд. лева

Огромен скок на кредитите в България.

Кредитите за семействата у нас доближиха рекордните 29,3 милиарда лв. (20 на 100 от Брутния вътрешен продукт) в края на февруари.

Това е нарастване с 13,8% по отношение на същия месец на предходната година, демонстрират данните на Българската национална банка. Според тях максимален е растежът при жилищните заеми. Те съставляват към половината от всички заеми на семействата. Възлизат на общо 14,4 милиарда лв., като за година са се нараснали с 18,1%.

По-голям буфер

Заради мощното нарастване на заемите Българска народна банка изисква от банките да разполагат с по-глеми запаси при положение на рецесия и растеж на необслужаваните заеми. Управителният съвет на националната банка дефинира тази седмица равнище на антицикличния финансов буфер от 1,5% и за второто тримесечие на 2023 година

" Кредитите за семейства не престават да нарастват с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните. Запазването на настоящите темпове на кредитен напредък при актуалните равнища на действителните лихвени проценти основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което при към този момент ясно обрисуваната наклонност към смяна на лихвения цикъл може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при евентуално утежняване на икономическите условия ", предизвестяват от Българска народна банка.

Именно поради тези опасности предходната година Българска народна банка усили равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% за 1 октомври 2022 година и на 1.5% от 1 януари 2023 година Тази седмица това равнище от 1,5% бе доказано и за второто тримесечие на идната година.

Повече отговорностите и на компаниите

Общо заемите в банковата система - на семействата и на компаниите, възлизат на 72,3 милиарда лв., която е близо половината (49,2 на сто) от Брутният вътрешен продукт на страната. За година те се усилват с 9,7 на 100.

Най-много са заемите за нефинансовите предприятия, които нарастват през февруари с 6,6 на 100 на годишна база и в края на месеца доближават съвсем 38,2 милиарда лева

Заемите, предоставени на финансови предприятия, са близо 4,8 милиарда лева в края на февруари. В съпоставяне с преди година те се усилват с 10,3 на 100.

Депозитите порастват макар нулевите лихви

Парите, които жители и компании държат на депозит в банките, не престават да се усилват, макар ниските, съвсем нулеви лихви. Общият размер на влоговете към края на февруари е малко над 103 милиарда лв., като се нараства с 8,5% в съпоставяне със същия месец на предходната година.

Близо две трети от депозитите са спестявания на семействата. Те държат в банките малко над 67 милиарда лв., което е със 7,3% повече спрямо преди година. Ръстът на тези депозити обаче е по-малък спрямо февруари 2021 година, когато е регистрирано годишно нарастване с 8,3%. От данните излиза наяве, че спестените пари на семействата в банките са над две пъти повече от техните заеми, които възлизат на малко под 30 милиарда лв..

32,238 милиарда лв. държат на влогове в банките нефинансовите предприятия. Това е с 10,1% повче в сравение с преди година. Най-голям е растежът на депозитите на финансовите предприятия. Те се усилват с 16,8% за година и доближават 3,782 милиарда лв., пише standartnews.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР